Der var engang en mandeverden

Der var engang en mandeverden

Hvis vægge kunne tale! Sikke en forrygende historie de ville kunne fortælle. Om hærdebrede værkmestre, smede og maskinarbejdere, der hver morgen tog turen hen ad Spanien for at kunne møde før F..... fik sko på i Centralværkstedet og Smedien. Om rå jargon og værkstedshumor. Og om stolte håndværk af en anden mandeverden.

Tog til datiden

På Centralværkstedet reparerede man tog og lokomotiver for De Jysk-Fynske Statsbaner. Og fremstillede bl.a. egne reservedele som ikke mindst involverede Smedien skråt over gården. Man delte arbejdsgiver og baggård, men var to forskellige steder med hver sit speciale.

Vis bare begejstring og rungende bifald. Vi kan tage det

Og væggene i Centralværkstedet taler faktisk. Som hyldest til stedets historie og mændene bag, hænger her store billeder af alt fra værkmester til mindstelærling som i værkstedets velmagtsdage talte 1.850, der hver uge fik deres løn udbetalt i sirlige kuverter af eneste kvinde i foretagendet. Billederne tjener, ud over hyldesten, et formål som støjdæmpere, så selv alle de rungende bifald er til at holde ud af høre på.

Med dén beliggenhed går man ikke galt i byen

Aarhus C. For city, centrum og central. Centralværkstedet og Smedien ligger tæt på bus og banegård, Letbane og Kombardo. Og klos op ad Spanien, der bringer bilen ud og ind af byen. Parkeringspladser har vi lige uden for døren. Og er I særligt mange, låner vi hos naboen, Bruuns Galleri.